top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıAhmet Çayırlı

Stilo Araç Yaz Bakımı




Otomobillerini kış şartlarına hazırlamış olan sürücüler, zorlu kış koşullarını da kolaylıkla atlatmışlardır. Yaz mevsiminin etkisini yavaş yavaş gösterdiği şu günlerde ise, yetkili servis önlerindeki araç trafiği yine hareketlendi. Yazın mutlu ve huzurlu tatil yolculuğu yapmak isteyen herkes teknik servislerin yolunu tutuyor. Peki ya sizin otomobiliniz yaza hazır mı? Yaz aylarında özellikle seyahat ederken birçok sebepten ötürü arızalanıp yolda kalan araçlara sıkça rastlanır. Seyahat ederken bu gibi kötü durumlarla karşılaşmamak için, otomobilinizde özellikle kontrol ettirmeniz gereken ekipmanlar bulunuyor.


Otomobilinizi yaza nasıl hazırlamalısınız?


Periyodik Bakım Önemli!


Periyodik bakım, otomobilinizin olmazsa olmazları arasındadır. Bu bakım kapsamında mutlaka otomobilinizin ateşleme sistemi, motor yağı, hava filtresi, polen filtresi ve yakıt filtresi kontrolü yapılmalı.


Gerek görüldüğü takdirde bu parçalar yenileri ile değiştirilmeli.


Lastik ve Lastik Basıncı Kontrolü ile Yere Sağlam Basın


Kış lastikleri, yaz lastikleri ile değiştirilmeli. Eğer yaz aylarında da kış lastiklerinizi kullanırsanız, kış lastiğinin hamur özelliğinden dolayı sürtünme katsayısı artan aracınız daha fazla yakıt tüketir. Takılan yaz lastiğinin basınç ayarı da ideal seviyede tutulmalı.


Silecek Sistemi


Bu sistemde yer alan tüm parçalar ayrı ayrı kontrol edilmeli. Kış ayları boyunca yıpranan silecekler, görevlerini tam anlamı ile yerine getiremeyeceklerdir. Bu şekilde kullanılmaya devam eden silecek lastikleri, otomobilinizin camına zarar verebilir. Bu sonuçlarla karşılaşmamak için, yaz yaklaşırken yıpranmış silecek lastikleri yenileri ile değiştirilmelidir. Bunlara ek olarak sistemde bulunan silecek suyu eksik ise tamamlanmalıdır.


Serin Seyahatler İçin Klima Sistemi Önemli


Artan hava sıcaklığından dolayı klima kullanımı git gide artış göstermektedir. Zorlu kış şartlarından sonra, klima sisteminin bazı parçaları kontrol edilmeli. Klima gazı eksikse yetkili servislerde tamamlattırılmalı. Bunlara ek olarak polen filtresi gerekli görülürse değiştirilmeli.


Sorunsuz Enerji İçin, Akü Kontrolü


Aracınızı ilk çalıştırırken ki enerjiyi sağlayan akü de yaz bakımında yetkili servisler tarafından kontrol edilmesi gerekenler listesindedir. İçerisinde yer alan sıvı seviyeleri kontrol edilmeli ve eğer akü ömrünü tamamlamış ise yenisi ile değiştirilmelidir.

Soğutma Sistemi


Yaz aylarında önemi artan diğer bir konu da soğutma sistemidir. Bu sistemde yer alan bağlantı noktaları kontrol edilmeli. Deforme olmuş hortum ve bağlantıları değiştirilmeli. Soğutma sisteminde yer alan su seviyesi eksik ise tamamlanmalıdır.


Yaz mevsimine geçerken arabanız için de kışlıklardan kurtulma zamanı geldi. Eğer araba bakımında iyi bir hazırlık yapılmazsa bu yaz ona pek tat vermeyecek, sık sık arızalanmasına sebep olacaktır. İyisi mi önleminizi alın, birkaç pratik öneri ile arabanızı yaz sıcaklarından kurtarın.


Yaz sıcağında arabanız da güneşin etkilerinden zarar görecek, kışa oranla daha fazla kilometre yol yapacak, hafta sonu yazlık bölgelerine gidiyor ve dönüyorsanız trafikte saatlerce dur kalk ilerleyecek; dolayısıyla daha fazla güce ihtiyaç duyacaktır.


Yaz aylarında; düğmeleriyle en fazla oynayacağınız aksesuar klimanız. Sıcak havada klima aniden bozulabilir ya da tutukluk yapabilir. Arabanın iç mekanizmasını etkilememesi adına, bakımını yaptırmakta fayda var.


Yaz seyahatlerinden önce soğutma sistemini elden geçirmek gerek. Motorun hararet yapmaması adına soğutma sistemini iki yılda bir boşaltıp yeniden doldurmalısınız. Soğutma sıvısının seviyesi, durumu ve konsantrasyonu kontrol edilmelidir.


Motor yağı ve yağ filtresi belirtilen süre aralığında mutlaka değiştirilmelidir. Arabanız römork çekiyor bagaj fazla yüklü ve yolculuk uzun ise bu değişim aralığı öne çekilebilir. Motorun daha performanslı olması yakıt ve hava filtreleri ile oldukça paralel. Özellikle araba tozlu ortamlarda sık sık bulunuyorsa filtre değişimi daha yakın aralarda yapılmalı.


Fren balatalarının zamanla aşınmaya ve zorlanmaya başladığını bilerek balata değişimi ve bakımına özen göstermek gerekiyor. Aracınızda duyduğunuz tiz sesleri önemseyin. Fren sistemi duruş mesafenizi ayarlamak, ani risklerde aracı kontrol altına almak açısından önemli. Arabanızın büyük masraflar çıkarmaması için ara ara ufak değişimlerle yenilemek daha yerinde olacaktır.


Arabanızın cam sileceklerinin aşınmasına önlem almak önemli. İyi silmeyen silecek yaz güneşinin de vurmasıyla camları iyice bulanıklaştırıp, sürüş zorluğu yaşatabilir. Camı da sürekli çizerek en ufak bir ışık vurmasında gözlerinizi de zorlayacaktır.


Arabada dolu bir cam suyu, temiz kullanma suyu ve yedek lastik taşımayı unutmayın. Aracın iç mekanizmasına güvenip yola çıkmak elbette ki yeterli değil. Lastik hava basıncının yol boyunca kontrolü, gücü azalmış lastikleri değiştirmek önemli.


Genel olarak ise sık sık herhangi bir tamirciyi beklemeden arabanızın farlarını, uyarı ışıklarını, sensörlü aksesuarlarını kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Bagajınızda bir fener, seyyar lamba, yedek ampuller, ilk yardım çantası, kriko, temiz su, bez gibi unutulması kolay ama hayat kurtaran eşyaları da bulundurmayı unutmayın.

141 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page